Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ανακοίνωση Μηχανικών Η/Υ @ .. για αυτά που μας ανήκουν

Ανακοίνωση - αναδημοσίευση (Δελτίο 33) Μηχανικών Η/Υ @ .. για αυτά που μας ανήκουν 

Όλοι κάποια στιγμή της καριέρας μας ήρθαμε αντιμέτωποι με τον τρόπο που η Ελληνική Πολιτεία αντιλαμβάνεται το ρόλο του Μηχανικού Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Είτε αφορά τις απαιτήσεις σε προσόντα των μελών των ομάδων έργου των αναδόχων, είτε τη στελέχωση διαφόρων μητρώων (αξιολογητών, εκπαιδευτών κλπ.) σε θέματα ΤΠΕ είτε ακόμα τον τρόπο που προκηρύσσονται θέσεις και γίνονται προσλήψεις  προσωπικού ΤΠΕ.
Σε ότι αφορά τα μέλη της ομάδας έργου των αναδόχων δημοσίων έργων ΤΠΕ, ελάχιστοι διαγωνισμοί απαιτούν –με ποινή αποκλεισμού- την ύπαρξη ατόμων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση στις ΤΠΕ. Το αποτέλεσμα είναι, κακής ποιότητας έργα και υπερβάσεις σε χρόνο και χρήμα. Άμεσα η πολιτεία θα πρέπει να δώσει κατευθύνσεις στους φορείς έτσι ώστε να απαιτούν συγκεκριμένης εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας προσωπικό στην ομάδα έργου. Στα πλαίσια αυτά, το Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση και Διοικητική Μεταρρύθμιση θα πρέπει να εκδώσουν οδηγίες και πρότυπα προκηρύξεων διαγωνισμών όπου θα διατυπώνεται σαφώς μια τέτοια απαίτηση για την στελέχωση της ομάδας έργου του Αναδόχου.
Σε σχέση με τα διάφορα μητρώα (αξιολογητών, εκπαιδευτών κλπ.) σε θέματα ΤΠΕ, θα πρέπει να υπάρξει σαφής κατεύθυνση από την Πολιτεία ότι θα πρέπει να στελεχώνονται αποκλειστικά και μόνο από Μηχανικούς & Επιστήμονες ΤΠΕ. Το ίδιο οφείλει να κάνει και με τις επιτροπές διενέργειας & αξιολόγησης στους διαγωνισμούς του Δημοσίου.
Τέλος, μετά από περίπου 10 χρόνια εφαρμογής των Π.Δ. 50/2001και Π.Δ. 347/2003, σε σχέση με την κάλυψη θέσεων ΠΕ Πληροφορικής στο δημόσιο, παρατηρούνται συνεχώς στρεβλώσεις στις διαδικασίες πρόσληψης, αφού δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να προσλαμβάνουν σε θέσεις ΠΕ Πληροφορικής, άτομα με οποιοδήποτε(!) πτυχίο και δύο έτη «σχετική» εμπειρία. Έχουν παρατηρηθεί τραγελαφικές καταστάσεις, όπου προκηρύσσονται θέσεις για Μαθηματικούς με γνώση σε διαχείριση συστημάτων πληροφορικής (DNS, LINUX, Java κλπ.), αποκλείονται περί τους 500 υποψηφίους, πτυχιούχους ΤΠΕ για να προσληφθούν άλλοι υποψήφιοι (όχι πτυχιούχοι ΤΠΕ) με εμπειρία. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση θα πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα. Άμεσα θα πρέπει να καταργηθεί το παραθυράκι του νόμου (παρ. 2 του Άρθ. 6 του Π.Δ.50/2001 όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.3 άρθρ. μόνου του ΠΔ 347/2003).
Συνάδελφοι, οι παραπάνω καταστάσεις έχουν οδηγήσει σε απαξίωση το επάγγελμα του Μηχανικού ΤΠΕ, αλλά το κυριότερο έχουν καταδικάσει σε μαρασμό των ΤΠΕ στη χώρα μας. Αυτές οι προσεγγίσεις έχουν φέρει τη χώρα στην  56η θέση του NRI (Networked Readiness Index) του World Economic Forum. Η «καραμέλα» της εμπειρίας πρέπει να σταματήσει. Ποιος άραγε θα εμπιστευόταν έναν οικοδόμο, ακόμα και με 30 χρόνια εμπειρίας, να χτίσει ένα μέγαρο ή μια γέφυρα ή ποιος θα δεχόταν να τον εγχειρήσει μια νοσηλεύτρια ακόμα και αν βρισκόταν καθημερινά και για 30 χρόνια μέσα στα χειρουργεία. Γιατί η Πληροφορική και οι Επικοινωνίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά; Οι σπουδές μας έγιναν για κάποιο σκοπό και μας έδωσαν συγκεκριμένες, απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματος, γνώσεις. Είναι καιρός να σταματήσει η ισοπέδωση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου