Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ο Λύκος και αν γέρασε...

Το αρθράκι αυτό γράφτηκε  τον Μάιο/Ιούνιο του 2008

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Πολλές κυβερνήσεις συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να έχουν αποθηκευμένα όλα τα ψηφιακά έγγραφα σε ένα μόνο συγκεκριμένο πρότυπο. Ειδικότερα όταν τα πλήρη δικαιώματα του συγκεκριμένου προτύπου ανήκουν σε μια εταιρία που στο παρελθόν είχε αρκετά μέτωπα ανοιχτά με την αμερικανική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη για θέματα που αφορούν μονοπωλιακές πρακτικές. Αυτό είχε σαν αποτέλεσα οι παραπάνω κυβερνήσεις να στραφούν προς το Open Document Format (ODF), το οποίο έχει προκύψει από τον διεθνή οργανισμό OASIS, είναι ανοιχτό σε όλους και υλοποιείται από το ΟpenOffice και άλλες εφαρμογές. Η Microsoft βλέποντας ότι πλέον η χρήση ανοιχτών προτύπων καθίσταται υποχρεωτική για τους περισσότερους δημόσιους διαγωνισμούς, αποφάσισε να υλοποιήσει το δικό της ανοιχτό πρότυπο, το γνωστό OOXML. Μέχρι εδώ όλα καλά, όσα περισσότερα ανοιχτά πρότυπα και επιλογές έχουμε, από όπου και αν προέρχονται, τόσο το καλύτερο. Ωστόσο παρακολουθώντας μια σχετική συζήτηση μπορούμε να διαπιστώσουμε τα παρακάτω ενδιαφέροντα, όπως γλαφυρά αποτυπώνονται σε σχετική επιστολή Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προς τον ΕΛΟΤ. “Το (OOXML)
  1. Παραβιάζει τη διαδικασία ISO fast-track φέρνοντας για έγκριση ένα ατελές πρότυπο
  2. Μεγάλα τμήματα της λειτουργικότητας έχουν μεταφερθεί σε μη υποχρεωτικά παραρτήματα πράγμα που θα δράσει ενάντια στη διαλειτουργικότητα.
  3. Το πρότυπο δεν είναι ώριμο, όπως φάνηκε από το μεγάλο αριθμό των σχολίων που κατατέθηκαν.
  4. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σύμμορφες υλοποιήσεις του προτύπου, ούτε από τη Microsoft ούτε από τρίτους φορείς.
  5. Αν το έγγραφο γίνει πρότυπο ISO, η ζημιά για τη διαλειτουργικότητα και τον ελεύθερο ανταγωνισμό θα είναι μεγάλη, για τους παρακάτω λόγους.
    1. Σε διαγωνισμούς θα επιβάλλεται η χρήση ενός από τα δύο πρότυπα.
    2. Τα εργαλεία της Microsoft θα αξιολογούνται ως de facto συμμορφούμενα, άσχετα με την πραγματική συμμόρφωσή τους με το συγκεκριμένο πρότυπο.
    3. Εργαλεία τρίτων δε θα είναι σε θέση να υλοποιήσουν τα τμήματα του προτύπου που είναι στο παράρτημα, και έτσι δε θα μπορούν να διαβάζουν υπάρχοντα παλιά έγγραφα.
Μετά από όλα αυτά όπως ίσως φανταστήκατε το OOXML εγκρίθηκε...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου