Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση Μηχανικών Η/Υ @ .. για αυτά που μας ανήκουν

Ανακοίνωση - αναδημοσίευση  (Δελτίο 23) Μηχανικών Η/Υ @ .. για αυτά που μας ανήκουν 



Η ενιαία έκφραση του κλάδου της Πληροφορικής και Επικοινωνιών, αντιμετωπίζει ανάμεσα σε άλλα και την αδιαλλαξία ορισμένων ομάδων που θεωρούν ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή. Στην πραγματικότητα υποθέτουν ότι η συμμετοχή σε έναν τέτοιο φορέα (e-TEE, επιμελητήριο, πείτε το όπως θέλετε), σημαίνει αυτομάτως και ενιαία πρόσβαση σε επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό φυσικά είναι αφελές, δεν έχει συμβεί σε κανένα επιστημονικό φορέα στη χώρα μας και ανατρέπει την ίδια τη λογική του επιμελητηρίου ως φορέα ευρύτερου ενός συλλόγου.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του ΤΕΕ. Περιλαμβάνει 9 βασικές επιστημονικές ειδικότητες και εκατοντάδες υποδιαιρέσεις τους, με εντελώς διαφορετικά δικαιώματα. Το ίδιο συμβαίνει στον Ιατρικό Σύλλογο, με τις διάφορες ειδικότητες γιατρών, στο Οικονομικό Επιμελητήριο και αλλού. Το συμπέρασμα είναι ένα: Η ένταξη σε έναν επιστημονικό φορέα επιπέδου επιμελητηρίου δε σημαίνει και την εξομοιώση όλων των μελών του, ανεξάρτητα από το πτυχίο τους ή/και την πιστοποιημένη εμπειρία τους.

Ο καυγάς λοιπόν, είναι σε ένα μεγάλο βαθμό χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο. Βασικό σημείο που συμφωνούν οι περισσότεροι είναι ότι το βασικό πτυχίο στην Πληροφορική ή/και τις Επικοινωνίες είναι η αφετηρία. Οι ενστάσεις ότι π.χ. οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Η/Υ σε μια πενταετία δεν μπορούν να γίνονται και Ηλεκτρολόγοι και Μηχανικοί Επικοινωνιών και Μηχανικοί Πληροφορικής ή ότι οι απόφοιτοι τμημάτων Διοίκησης και Πληροφορικής δεν έχουν γνώση σε θέματα Hardware και Τηλεπικοινωνιών είναι υπαρκτές, δεν είναι οι μόνες και δε λύνονται πετροβολώντας κάθε προσπάθεια να βρεθούν όλοι σε ένα κοινό χώρο ώστε να βρουν λύσεις μέσα από τον δικό τους κοινό φορέα.

Το e-TEE αποτελεί μια πρώτη τέτοια προσπάθεια, η συνεργασία της ΕΜηΠΕΕ και της ΕΠΥ και η «τριβή» με τους παραδοσιακούς μηχανικούς του ΤΕΕ, αποτελεί μια πολύτιμη εμπειρία. Η συμμετοχή σε αυτό και των αποφοίτων ΤΕΙ θα είναι χρήσιμη, προκειμένου από κοινού να βρεθούν λύσεις στα πραγματικά προβλήματα των επιστημόνων ΤΠΕ, στον πληθωρισμό αποφοίτων, στο επίπεδο εκπαίδευσης, στις μετονομασίες των τμημάτων, στην απαξιώση προς όφελος των «εμπειρικών» των ΤΠΕ στο δημόσιο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην έλλειψη πλαισίου για τις μελέτες και τα έργα ΤΠΕ.

Η προσπάθεια του e-TEE συνεχίζεται, με τα εμπόδια του παραδοσιακού μηχανισμού του ΤΕΕ. Η συμμετοχή μελών από όλες τις συνιστώσες των ΤΠΕ στη δράση του, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αποδεκτές λύσεις από όλους, αφήνοντας πίσω τους αδιάλλακτους και τους οπαδούς των αποκλεισμών. Βασικό πτυχίο και επαγγελματικές εξετάσεις, είναι η αφετηρία για την πρόσβαση σε δικαιώματα. Δικαιώματα που όλοι μαζί με κοινή προσπάθεια πρέπει πρώτα να κατακτήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου