Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Τίνος είναι βρε γυναίκα το ΤΕΙ;

Άρθρο προβληματισμού και απελπισίας στην Ελευθερία 

Τίνος είναι βρε γυναίκα το ΤΕΙ;

Τους τελευταίους μήνες το Υπουργείο Παιδείας προχωράει σε ένα ευρύτατο ανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη. Σε μια λογική χώρα, κάθε πόλη της οποίας ένα Τεχνολογικό Ίδρυμα αναβαθμίζεται σε Πανεπιστήμιο θα είχε κάθε λόγο να είναι περήφανη και να πανηγυρίζει.

Το Υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζοντας την ουσιαστική δουλειά που γίνεται στο ΤΕΙ Θεσσαλίας αποφάσισε να το συνενώσει με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ώστε μαζί να αποτελέσουν το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Αυτονόητα αυτό αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη Λάρισα που θα φιλοξενεί το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αποτελώντας έτσι ερευνητικό κέντρο καινοτομίας όλης της Ελλάδας.

Διαβάζοντας ωστόσο τον τοπικό Τύπο αλλά και διάφορες ανακοινώσεις φορέων, επιμελητηρίων και συλλόγων ο ανυποψίαστος αναγνώστης αποκομίζει την εντύπωση ότι η Λάρισα τιμωρείται. Κυκλοφορούν «οικονομικές αναλύσεις» που υπολογίζουν πόσα εκατομμύρια θα χάσει η Λάρισα από το «κλείσιμο» του ΤΕΙ. Παραβλέποντας το χυδαίο επιχείρημα της σύνδεσης της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με σουβλάκια και φραπέδες, περισσότερη εντύπωση προκαλεί το μέγεθος των ψεμάτων που χρησιμοποιούν οι εμπνευστές τους για να παραπλανήσουν τους πολίτες της Λάρισας.

Αρχικά, οι «αναλύσεις» αυτές αναφέρουν τα Τμήματα των ΤΕΙ που θα κλείσουν, χωρίς όμως να τονίσουν ότι αυτά τα Τμήματα θα μετεξελιχθούν αυτόματα σε Πανεπιστημιακά και θα λειτουργήσουν άμεσα στη Λάρισα. Οι υπάρχοντες φοιτητές δεν προβλέπεται από το σχέδιο του Υπουργείου να εξαϋλωθούν, ούτε να διακτινιστούν αλλά θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Λάρισα. Τα καινούργια Τμήματα προφανώς θα δέχονται νέους φοιτητές κανονικά. Σκόπιμα τονίζουν ότι η κάποια Σχολή μεταφέρεται στον Βόλο, χωρίς όμως να εξηγούν ότι οι εγκαταστάσεις, οι φοιτητές και οι καθηγητές της Σχολής θα παραμείνουν στη Λάρισα και απλά στον Βόλο θα βρίσκεται μια αίθουσα με δύο τραπέζια και κάτι καρέκλες που θα συνεδριάζουν τα μέλη της Κοσμητείας μια φορά τον μήνα. Επιπλέον, παραβλέπουν το γεγονός ότι θα προσέλθουν αρκετοί ερευνητές με τις οικογένειές τους, θα δημιουργηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και θα προκύψουν πολλά πλεονεκτήματα από τη δημιουργία ενός ερευνητικού – επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Τα επιμελητήρια, οι επαγγελματικοί φορείς και η δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια έχουν παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο ΤΕΙ από απόσταση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν και τώρα χωρίς να παρασύρονται από υστερόβουλες προσπάθειες χειραγώγησής τους. Οι ευκαιριακές παρεμβάσεις από όσους έχουν αποσπασματική και περιορισμένη εικόνα των ευρύτερων εξελίξεων στον ακαδημαϊκό χώρο, δεν μπορούν να έχουν θετικό πρόσημο.

Η μετεξέλιξη του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε Πανεπιστήμιο είναι αναμφίβολα κάτι θετικό. Η αναβάθμιση όμως αυτή, όπως και κάθε μετάβαση σε ανώτερο επίπεδο σημαίνει ότι αυξάνουν και οι απαιτήσεις. Αλίμονο αν εισακουστεί το επιχείρημα όσων προσπαθούν να γίνουν Πανεπιστήμιο απλά αντικαθιστώντας τις ταμπέλες στην είσοδο και τις σφραγίδες χωρίς καμία άλλη αλλαγή ή αξιολόγηση. Συνεπώς η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ θα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην προσαρμογή της στις αυξημένες ακαδημαϊκές και ερευνητικές απαιτήσεις του Πανεπιστημίου και λιγότερο στην κατάληψη αξιωμάτων και τη διατήρηση «κεκτημένων». Στο νέο Ίδρυμα θα υπάρχουν αναπόφευκτα λιγότεροι Κοσμήτορες και Πρόεδροι, αλλά περισσότεροι ερευνητές και διδάσκοντες. Από την άλλη ο σκοπός ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος δεν μπορεί να είναι η παραγωγή κοσμητόρων και προέδρων, αλλά ανταγωνιστικών αποφοίτων με πτυχία που έχουν αντίκρισμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε τελική ανάλυση, το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν όλοι είναι σε ποιον ανήκει στο ΤΕΙ; Σε συντεχνίες εργαζομένων, καθηγητών, διοικητικών υπαλλήλων και διαφόρων φορέων που δεν επιθυμούν να αλλάξει τίποτα; Σε όσους προτάσσουν ως μείζον το μέλλον της δικής τους σχολής ή τμήματος παραβλέποντας τα γενικότερα οφέλη από το νέο υπερ-πανεπιστήμιο που θα δημιουργηθεί;
Ας συνεκτιμηθεί στην απάντηση, ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα ήδη τα δύο μεγαλύτερα ΤΕΙ έχουν μετεξελιχθεί σε Πανεπιστήμια, για άλλα δύο έχει βγει το σχέδιο νόμου και όλα τα υπόλοιπα με δύο εξαιρέσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων.

Συνεπώς, τι αξίζει στη Λάρισα; Να περιοριστεί σε ένα από τα τρία τελευταία ΤΕΙ που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα παραμείνουν εκτός του νέου ακαδημαϊκού χάρτη ή να αποτελέσει βασικό και αναπόσπαστό πυρήνα του τρίτου μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της χώρας;
* Από τους Βασίλη Βλάχο και Ηλία Σαντουρίδη, μέλη ΔΕΠ του ΤΕΙ Θεσσαλίας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου