Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Ασφάλεια Κινητών Συσκευών και Κυβερνοεπιθέσεις

Η 1η Στρατιά με προσκάλεσε να μιλήσω για την Ασφάλεια των κινητών συσκευών αλλά και των επικοινωνιών στο Διαδίκτυο. Το μήνυμα μου ήταν σαφές: τόσο για τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας όσο και για το Διαδίκτυο, η Ασφάλεια και η Εμπιστευτικότητα στις επικοινωνίες είναι το ζητούμενο και όχι το δεδομένο. Η κατάσταση είναι άκρως προβληματική και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται για διαβαθμισμένης επικοινωνίες. 

Ελπίζω να έπεισα για τα παραπάνω καθώς παρουσίασα πλήθος γνωστών αλλά και σχετικά άγνωστων τεχνικών για την υποκλοπή, παρεμπόδιση επικοινωνιών, τον εντοπισμό θέσης του χρήστη και πολλά άλλα τόσο από τη διεθνή βιβλιογραφία όσο και από κάποια δική μας δουλειά που έχει γίνει στην Ελλάδα.

Στο τέλος προσπάθησα να αναδείξω τις πλέον ασφαλείς επιλογές σε περίπτωση που χρήση κινητών τηλεφώνων ή του Διαδίκτυου είναι μονόδρομος, επισημαίνοντας βέβαια ότι επειδή δεν υπάρχουν ενδείξεις παραβίασης τους δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλείς. Για το λόγο αυτό πάντα συνίσταται η χρήση ειδικού εξοπλισμού.

Ευχαριστώ θερμότατα για την τιμητική πρόσκληση και την φιλοξενία. Ελπίζω ότι βγήκαμε όλοι σοφότεροι από αυτή τη διαδικασία. Συμπερασματικά πάντως είμαι πολύ χαρούμενος γιατί η αίσθηση που απεκόμισα είναι ότι "Έχουν γνώση οι φύλακες"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου