Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Ερευνητική Δημοσιογραφία και Ασφάλεια Επικοινωνιών

Τέλη Ιουνίου η Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα πρωτίστως μαζί με τον OWASP Greek Chapter οργανώσαμε ένα σεμινάριο για τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με την ερευνητική δημοσιογραφία. Η ομάδα που το οργάνωσε περιλάμβανε φυσικά την Δέσποινα Μητροπούλου και την Kyriaki Chantzi και φυσικά πολλούς και πραγματικά αξιολογότατους ερευνητές δημοσιογράφους.

Ασχοληθήκαμε με εργαλεία κρυπτογράφησης και διασφάλισης των επικοινωνιών και πολλά άλλα (tails, veracrypt, gpg, tor κλπ). Πήραμε πολύ θετικά σχόλια, μάλιστα είχαμε προγραμματίσει και δεύτερο γύρο για σήμερα αλλά το πολύ ζεστό αθηναϊκό καλοκαίρι μας έκανε να το ξανασκεφτούμε. 

Δεν πρόκειται όμως σε καμία περίπτωση να το αφήσουμε, θα συνεχίσουμε πολύ δυναμικά το Σεπτέμβριο. Η σωστή δημοσιογραφία είναι βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας. Όσο και αν θέλουν ορισμένοι να έχουν πρόσβαση στις πρωτογενείς πηγές και το υλικό των δημοσιογράφων θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό ΔΕΝ είναι καλή ιδέα. 
 
Αν και τίποτα δεν είναι απόλυτα ασφαλές υπάρχουν αρκετές λύσεις ανοικτού λογισμικού που θα αποθαρρύνουν τους περισσότερους επίδοξους "ωτακουστές". Η κρυπτογραφία είναι ένα μικρό αλλά βασικό υποστύλωμα της δημοκρατίας όταν μπορεί να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα και την εμπιστευτικότητα στις επικοινωνίες μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου