Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το ηλεκτρονικό έγκλημα αφορά όλους

 Από την εφημερίδα Ελευθερία 24/11/2012 

 

Επίκαιρα και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ζητήματα, που δεν απασχολούν μόνο νομικούς, αλλά και ευρύτερα τους ανθρώπους που ασχολούνται με το διαδίκτυο, αναπτύχθηκαν χθες το βράδυ στην ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, για το ηλεκτρονικό έγκλημα. Αναλυτικότερα: Ο δρ. Βασίλειος Βλάχος, μέλος Δ.Σ. ΕΕΛ/ΑΚ, καθηγητής εφαρμογών ΤΕΙ Λάρισας μιλώντας για το «Οργανωμένο κυβερνοέγκλημα», τόνισε τους λόγους που δεν είναι εφικτή η αντιμετώπισή του, τουλάχιστον σε παγκόσμια κλίμακα και υπογράμμισε: Ομάδες εγκληματιών ανέπτυξαν παρακλάδια στο ηλεκτρονικό έγκλημα, ποιοι τους προστατεύουν, γιατί το κάνουν και πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπισή τους, είτε με νομικά είτε με τεχνολογικά μέσα. Χρειάζεται γι αυτό περισσότερη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων και καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών, πιο γρήγορα, πιο άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κ.λπ. Γιατί οι κυβερνοεγκληματίες έχουν καταφέρει να επικοινωνούν και να συνεργάζονται άμεσα. Αν δεν ακολουθήσουμε αυτούς τους ρυθμούς, θα βρισκόμαστε ένα βήμα πίσω…
Ο δρ. Βασίλειος Γερογιάννης, Γ. Γραμματέας Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (e-TEE), επίκουρος καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας, παρουσίασε αποτελέσματα έρευνας με αρκετά μεγάλο δείγμα καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τη Λάρισα και την Καρδίτσα. Αντικείμενό της ήταν, αν γνωρίζουν για τους κινδύνους, που εγκυμονεί το διαδίκτυο, για τους ανήλικους μαθητές. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, αν και περίμεναν να έχουν περισσότερες γνώσεις στο θέμα, πολλές φορές οι μαθητές του ξεπερνούν και η πρόταση του ομιλητή και των συνεργατών στην έρευνα ήταν πολύ συγκεκριμένη: Να ενισχυθούν μαθήματα, όπως τα παραδοσιακά π.χ. Αγωγής του Πολίτη, με αντικείμενα όπως η Ψηφιακή Αγωγή του Πολίτη. Δηλαδή πώς ο πολίτης ενημερώνεται και γεννιέται σε έναν ψηφιακό κόσμο και να υπάρχει αντίστοιχο μάθημα σε όλες τις βαθμίδες της.
Ο κ. Κωνσταντίνος Κουρούπης, δικηγόρος Λάρισας, υπ. διδάκτωρ τμήματος Δ.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μίλησε για το ηλεκτρονικό έγκλημα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα τη νομοθεσία που διέπει την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και πρακτικά ζητήματα, μερικά ερωτήματα που αφορούν τον οποιονδήποτε χρήστη του δικτύου. Υπογράμμισε ότι αυτά συνδυάζουν τόσο προσωπικά δεδομένα, όσο και τα δικαιώματα που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε, προκειμένου να προφυλάσσεται από έναν άλλο χρήστη, που του επιτίθεται στο διαδίκτυο.
Η κ. Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, επίκουρος καθηγήτρια τμήματος Δ.Ε.Σ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας και δικηγόρος του ΔΣΘ κάτοχος έδρας Ζαν Μονέ, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μίλησε για το ηλεκτρονικό έγκλημα στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η εισήγηση είχε δύο μέρη, το ένα για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις ρυθμίσεις του διεθνώς, ευρωπαϊκώς και γενικά και από την άλλη μίλησε για το ηλεκτρονικό έγκλημα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τη σχέση με τα spam, με τα πεδία χώρου, δηλαδή τα domaine names, την παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας και τα τυχερά παιχνίδια. Επίσης και για άλλα ζητήματα, όπως η πώληση των ιατρικών ειδών στο διαδίκτυο και τι λέει το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτά. Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του ΔΣΛ κ. Δημ. Κατσαρός.
Ε. Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου