Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακοίνωση Μηχανικών Η/Υ @ .. για αυτά που μας ανήκουν

Ανακοίνωση - αναδημοσίευση (Δελτίο 30) Μηχανικών Η/Υ @ .. για αυτά που μας ανήκουν 


Πάρα πολλές φορές έχουμε καταγγείλει από αυτήν εδώ τη στήλη, προκηρύξεις και διαγωνισμούς θέσεων στο δημόσιο όπου παρά το γεγονός ότι αφορούν Μηχανικούς & Επιστήμονες στις ΤΠΕ, κάνουν δεκτές υποψηφιότητες από «τη Σάρα, τη Μάρα και το κακό συναπάντημα». Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση του Εθνικού Οπτικοακουστικού Κέντρου όπου ζήταγε σε θέση ΠΕ Πληροφορικής, Μαθηματικό (και μόνο) με γνώσεις σε διαχείριση Βάσεων Δεδομένων, Linux, DNS κλπ.
Τώρα πια τα πράγματα άλλαξαν, έχουμε διαφάνεια παντού και ανοιχτές διαδικασίες …. αλλά μέχρι εκεί ! Διότι τι άλλο μπορούμε να πούμε όταν σε πρόσφατη προκήρυξη της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ) του Υπ.Ε.Κ.Α ζητά ως ειδικούς επιστήμονες:
  • Δύο (2) θέσεις Φυσικών ή Μαθηματικών με επιστημονική εξειδίκευση σε θέματα πληροφορικής, διαχείρισης βάσεων δεδομένων, δομικής φυσικής.
  • Τρεις (3) θέσεις πτυχιούχων Νομικών, Διοικητικών ή Οικονομικών σπουδών με επιστημονική εξειδίκευση σε θέματα πληροφορικής και επεξεργασίας βάσεων δεδομένων.
Και αναρωτιέται κανείς, αφού ο φορέας θέλει ειδικούς επιστήμονες, δεν θα πρέπει να κατοχυρώσει ότι θα έχουν κάνει τουλάχιστον προπτυχιακές σπουδές στα γνωστικά αντικείμενα που αναφέρει. Πραγματικά δεν κατανοούμε πως συσχετίζονται τα γνωστικά αντικείμενα πληροφορική & διαχείριση βάσεων δεδομένων με τη δομική φυσική. Από την άλλη συνδέεται πτυχίο νομικής, οικονομίας & διοίκησης με … επεξεργασία βάσεων δεδομένων. Προφανώς κάποιοι δεν έχουν ιδέα πως να συντάξουν την προκήρυξη μιας θέσης ή είναι αρκετά δύσκολο να περιγράψουν τα προσόντα των ατόμων που θέλουν να προσλάβουν.
Έλεος κύριοι, ας σταματήσουμε πια αυτό το παιχνιδάκι, τη μια προκηρύσσουμε θέση Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ) διότι είναι πιο χαλαρά τα κριτήρια σε σχέση με το πρώτο πτυχίο, είτε απαιτούμε τόσο εξειδικευμένη προϋπηρεσία για να «πετάξουμε έξω» εκατοντάδες υποψηφίους.
Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει εδώ και τώρα. Ζητάμε άμεσα την κατάργηση της δυνατότητας πρόσληψης σε θέσεις ΠΕ Πληροφορικής ή και ΕΕΠ στις ΤΠΕ, αποφοίτων τμημάτων εκτός των τμημάτων ΤΠΕ. Συγκεκριμένα πρέπει άμεσα να καταργηθεί η Παρ. 2 του Άρθρου 6 του Π.Δ.50/2001 (ΦΕΚ Α 39/5.3.2001) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.3 άρθρ. μόνου του ΠΔ 347/2003 (ΦΕΚ Α 315/31.12.2003), όπου δίνει τη δυνατότητα σε μη επιστήμονες ΤΠΕ να προσληφθούν μόνο με βάσει σχετική προϋπηρεσία 2 ετών.
Τέλος, με δεδομένο ότι θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια ένα πολύ μεγάλο κύμα μετατάξεων, είμαστε σίγουρη πως η συγκεκριμένη διάταξη θα χρησιμοποιηθεί από πολλούς ως κερκόπορτα για τη μετάταξή τους ως ΠΕ Πληροφορικής, παρακαλούμε όλους τους συναδέλφους να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να μας καταγγείλουν άμεσα κάθε τέτοια περίπτωση
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου