Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Linux παντού!

Το αρθράκι αυτό δημοσιεύτηκε στο τεύχος 15 του Ελληνικού Linux Format τον Μάιο/Ιούνιο του 2007


Ο Κινέζος στρατηγός Sun Tzu πριν από χιλιάδες χρόνια όρισε με ακρίβεια τις βασικές προϋποθέσεις για την διεξαγωγή πολεμικών εκστρατειών. Τα κυριότερα σημεία που ξεχωρίζουν ένα καλό στρατηγό είναι η κατάλληλη επιλογή του χώρου και του χρόνου που θα δοθεί μια μάχη. Βλέποντας την κοινότητα των προγραμματιστών - χρηστών του Linux να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη δύσκολη (και άκρως μονοπωλιακή) αγορά του mainstream computing, αναρωτιέμαι αν αξιοποιείται πλήρως η δυναμική του Linux. Προσωπικά πιστεύω ότι το ΕΛΛΑΚ μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο με σημαντικά αποτελέσματα σε περιοχές που η Microsoft δε θέλει ή δε μπορεί να πλησιάσει. Να μερικά παραδείγματα:
Πρόσφατα ήρθε και στη χώρα μας το Playstation 3 με τον εξαιρετικά ισχυρό επεξεργαστή Cell. Οι δυνατότητές του τον έχουν καταστήσει ήδη δημοφιλή σε επιστήμονες, ερευνητές και power users που εκτελούν άκρως απαιτητικές εφαρμογές. Η Terra Soft έχει κυκλοφορήσει εδώ και κάποιες βδομάδες το Yellow Dog Linux για Playstation 3. Είμαι πεπεισμένος ότι αν γραφτούν - μετατραπούν αρκετές εφαρμογές για αυτή τη πλατφόρμα, θα δημιουργηθούν εντελώς νέες κατηγορίες χρηστών Linux που δε θα ξανακοιτάξουν προς τα "Windows".
Αλλο παράδειγμα είναι το ΟpenOffice. Δε ξέρω ποια ακριβώς είναι τα σχέδια της ομάδας ανάπτυξης του, πάντως βλέπω ότι εδώ και μήνες έχουν κυκλοφορήσει τα νέα Mac με Intel επεξεργαστές, τα οποία εκτελούν το Microsoft Office όχι σε native mode άλλα μέσω του μεταγλωττιστή Rosetta. Αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη κατηγορία χρηστών να μην έχει μια αξιόπιστη και γρήγορη σουίτα γραφείου για αρκετούς μήνες. Το Open Office που θα τρέχει εγγενώς στο Μac OS X (χωρίς την ανάγκη για X11), θα έκανε λιγότερο εξαρτημένη την Apple και τους χρήστες της από την Microsoft.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου