Wednesday, November 7, 2012

Editorial 4

-->

Ο Σεπτέμβρης για καθηγητές και φοιτητές έχει πάντα ιδιαίτερη σημασία. Σηματοδοτεί την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και αποτελεί μια καλή ευκαιρία για όλους μας να θέσουμε τους στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε τους επόμενους 12 μήνες. Για τους πρωτοετείς σπουδαστές είναι το ξεκίνημα ενός μεγάλου και απολαυστικού ταξιδιού που χαρακτηριστικά περιγράφεται ως “φοιτητική ζωή “ ενώ για τους μεγαλύτερους, τελειόφοιτους συναδέλφους τους αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να προσπαθήσουν λίγο ή πολύ παραπάνω ώστε να πάρουν το απαραίτητο πτυχίο και να βγουν να δώσουν την μάχη στον επαγγελματικό στίβο.  Για εμάς τους καθηγητές είναι σίγουρα η αρχή μιας νέας προσπάθειας για να καταστήσουμε το Τμήμα μας όσο πιο σύγχρονο και ανταγωνιστικό γίνεται σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα είναι μια ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε τα μαθήματα μας και να ξεκινήσουμε νέες ερευνητικές συνεργασίας απαραίτητες για την διατήρηση του ΤΕΙ στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δυστυχώς όμως φέτος τα πράγματα απέχουν από τις ειδυλλιακές καταστάσεις που μόλις σας περιέγραψα .  Ξεκινάμε τη χρονιά με μια τεράστια απώλεια. Το καλοκαίρι ο εκλεκτός συνάδελφος και φίλος όλων μας Κώστας Καραπούλιος έφυγε ξαφνικά και απροσδόκητα.  Λίγα λόγια, κυρίως για αυτούς που δεν τον ήξεραν θα διαβάσετε παρακάτω από το προϊστάμενο του Τμήματος Γ. Αδάμ. Πολύ άσχημα είναι τα πράγματα και για τους περισσότερους φοιτητές πανελλαδικά που  αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα με τις σπουδές τους, καθώς οι γονείς τους δύσκολα μπορούν πλέον να τους υποστηρίξουν οικονομικά, αν πρέπει να μετακομίσουν μακριά από το σπίτι τους.  Επίσης, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι πολλοί απόφοιτοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της καλπάζουσας ανεργίας.

Στις επόμενες σελίδες θα προσπαθήσουμε να σας δείξουμε και να σας αποδείξουμε ότι τουλάχιστον στο δικό μας Τμήμα οι προοπτικές είναι σαφώς καλύτερες. Είμαστε από τα πρώτα Τμήματα που έχουμε καταφέρει να διατηρούμε ιδιαίτερα στενή σχέση με την Microsoft. Η Microsoft μας υποστηρίζει έμπρακτα παρέχοντας μας τελευταίας γενιάς εξοπλισμό αλλά και στέλνοντας μας τους καλύτερους εκπαιδευτές της για να εξοικειώσουν τους φοιτητές μας με τεχνολογίες αιχμής που θα έχουν σίγουρη ζήτηση τα επόμενα χρόνια. Υπεύθυνος του εγχειρήματος αυτού είναι ο καθηγητής εφαρμογών Όμηρος Ιατρέλλης που καθιστά τις σπουδές στο Τμήμα μας από τις πλέον πρωτοποριακές και παρέχει στους απόφοιτους μας σαφές προβάδισμα στην αγορά εργασίας. Αναλυτικά θα δείτε τις δράσεις αυτές στις επόμενες σελίδες των νέων του ΤΠΤ. Τις παραπάνω προσπάθειες θα συνδράμει και ο νέος καθηγητής εφαρμογών Κώστας Χαϊκάλης που πλέον ορκίστηκε και ανέλαβε επίσημα υπηρεσία.

Το Τμήμα μας παράλληλα διατηρεί ηγετική παρουσία και στο χώρο του Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ). Η ομάδα των φοιτητών του  LinuxTeam έχει δυναμική συμμετοχή σε όλες τις σχετικές εκδηλώσεις πανελλαδικά, ενώ συχνά πυκνά διοργανώνει εξαιρετικές ομιλίες με σημαντικότατους ομιλητές στο ΤΕΙ.  Σε συνέχεια των καλών νέων πρέπει να αναφερθούν οι επαναλαμβανόμενες επιτυχίες φοιτητών σε διαγωνισμούς ethical hacking, δηλαδή καλόβουλων επιθέσεων σε ειδικά διαμορφωμένες ιστοσελίδες προκειμένου να διαπιστώσουν τα κενά ασφάλειας τους και να ενημερώσουν τους διαχειριστές τους.  Επίσης το μάθημα της Τεχνικής Νομοθεσίας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε ενεργά την wikipedia (όπως γίνεται σε διακεκριμμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού) αντί κάποιου προκαθορισμένου εκπαιδευτικού συγγράμματος και βραβεύτηκε με την Ψηφιακή Σφραγίδα Καλής Πρακτικής. Τέλος φοιτητές του Τμήματος μας συμμετείχαν σε γνωστά συνέδρια ασφάλειας πληροφοριακών συστημάτων (Ath.Con, OWASP Appsec Research) ως εθελοντές αφήνοντας άριστες εντυπώσεις σε όλους τους συνέδρους, όχι μόνο με τις γνώσεις και τις ικανότητες τους αλλά και με το κέφι τους, την ευγένεια τους και την άψογη συμπεριφορά τους κάνοντας μας περήφανους.

Για το μόνο πράγμα που δεν είμαστε καθόλου υπερήφανοι είναι η αντιμετώπιση που έχουμε συνολικά οι καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την κυβέρνηση. Οι πρόσφατες περικοπές οδηγούν σε βιοποριστικό πρόβλημα το σύνολο των καθηγητών. Σε καμία περίπτωση δεν απαιτήσαμε να εξαιρεθούμε από το τίμημα που πρέπει όλοι να καταβάλουμε για να βγει η Χώρα από την κρίση, ζητάμε όμως από τους κυβερνώντες να μην ξεχνάνε ότι καμία απολύτως αύξηση δε λάβαμε από το 2004 και μετά καθώς και ότι δεν μας παρέχεται καμία άλλη ειδική παροχή δωρεάν (στέγαση, σίτιση ή/και παραθερισμός) που δικαιούνται άλλες ομάδες. Το μόνο που επιθυμούμε είναι να εξετάσουν και να επιχειρήσουν να αποτιμήσουν ανάλογα τα βιογραφικά μας και την προσπάθεια που διαρκώς καταβάλουμε για να διατηρηθούμε σε αυτό το επίπεδο ερευνητικά αλλά και εκπαιδευτικά.

Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα θα βρείτε στις επόμενες σελίδες του τέταρτου τεύχους των Νέων του ΤΠΤ το οποίο ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέρον. 


Καλή χρονιά να έχουμε,


No comments:

Post a Comment

Blast from the Past IV: Check MATE