Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα»



 
Συμμετείχα στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο eTwinning «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στα συνεργατικά σχολικά προγράμματα» στην Πάτρα 14, 15, 16 Νοεμβρίου 2014 υπό την Αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. 
 Δικτυακός τόπος: http://conf2014.etwinning.gr

Η Πάτρα είναι πάντα αγαπημένος προορισμός καθώς στο Πανεπιστήμιο Πατρών έκανα το μεταπτυχιακό μου. Δε πρόλαβα να γνωρίσω την περιοχή όσο καλά θα ήθελα αλλά σίγουρα αισθάνομαι πολύ ευχάριστα κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί. 
Ακολουθεί η περίληψη του εργαστηρίου μας


Εργαστήριο του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ στο πλαίσιο του Έργου «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Ενίσχυσης Ψηφιακής Εμπιστοσύνης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση



Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση τόσο των Υπολογιστικών Συστημάτων όσο και γενικότερα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας (δημιουργία σχολικών εργαστηρίων πληροφορικής, νέο σχολείο, ψηφιακό σχολείο, κτλ.) έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στη σχολική κοινότητα.

Μία από τις βασικότερες όμως προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την ομαλή χρήση των υπολογιστικών συστημάτων αυτών είναι η διατήρηση του απαραίτητου επιπέδου ασφάλειας, το οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση από τη στιγμή που τα υπολογιστικά αυτά συστήματα συνδέονται στο Διαδίκτυο. Ο παραπάνω κίνδυνος μάλιστα τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που οι επιθέσεις τόσο σε δημόσια όσο και ιδιωτικά δίκτυα γίνονται ολοένα και περισσότερες αριθμητικά ενώ συνεχώς αναβαθμίζονται και ποιοτικά.

Είναι βασική επιδίωξη επομένως να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν ασφαλέστερη χρήση των υπολογιστικών συστημάτων τόσο εντός της σχολικής μονάδας όσο και εκτός, π.χ. από τους μαθητές σε άλλους χώρους (βλ.. στον προσωπικό τους υπολογιστή στο σπίτι) προκειμένου να διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό αφενός η προστασία των χρηστών-μαθητών από κάθε είδους κακόβουλη απειλή (π.χ. έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο) και αφετέρου τα συστήματα από σειρά κινδύνων όπως μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, διαδικτυακές επιθέσεις, κακόβουλο λογισμικό κτλ.

Το ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ σε ειδικό εργαστήριο που θα λάβει χώρα την 15/11/2014 στο πλαίσιο και παράλληλα με τη διεξαγωγή του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του έργου eTwinning, θα παρουσιάσει τις εξελίξεις και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της Πράξης «Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Ενίσχυσης Ψηφιακής Εμπιστοσύνης» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση». Το συγκεκριμένο έργο αποσκοπεί να παρουσιάσει ένα ολιστικό πλαίσιο ασφαλούς χρήσης του υπολογιστή κυρίως από το μαθητή της δευτεροβάθμιας, με τα τελικά εργαλεία της Πράξης όμως να απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό το οποίο συμπεριλαμβάνει τόσο μαθητές άλλων βαθμίδων όσο και εκπαιδευτικούς – γονείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου