Τελευταία όλο και πιο συχνά, προφανώς λόγω της γενικευμένης οικονομικής ύφεσης, οι φοιτητές μου με ρωτάνε τι πρέπει να κάνουν για να ενισχύσουν το βιογραφικό τους. Οι ιδέες που μου παρουσιάζουν έχουν ενδιαφέρον αλλά και διάφορα σοβαρά μειονεκτήματα. Για παράδειγμα οι πιστοποιήσεις ίσως είναι χρήσιμες στα πρώτα στάδια του επαγγελματικού βίου αλλά σίγουρα κοστίζουν αρκετά. Η παρακολούθηση πολλών ανοικτών σεμιναρίων, συνεδρίων κλπ είναι αναμφίβολα πολύ χρήσιμη αλλά δεν είναι αρκετή για να διαφοροποιήσει καθοριστικά ένα βιογραφικό. Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές αποτελούν σημαντικότατο πλεονέκτημα αλλά απαιτούν και μια εξίσου ουσιαστική επένδυση σε χρόνο και χρήμα. Επομένως τι μπορούν να κάνουν οι σημερινοί φοιτητές που θα αναγκαστούν να διεκδικήσουν θέση στην πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας των τελευταίων δεκαετιών; Η απάντηση που εγώ δίνω είναι στο Ανοιχτό Λογισμικό. Είναι ο μόνος τρόπος:
- Για να δουλέψουν σε τεχνολογίες και συστήματα αιχμής όπως ο πυρήνας του Linux ή να συνδράμουν σε αυτά γράφοντας κώδικα για κάποια από τα πιο δημοφιλή προγράμματα ΕΛΛΑΚ παγκοσμίως.
- Για να γνωρίσουν από κοντά προγραμματιστές από τις μεγαλύτερες εταιρίες - οργανισμούς (πχ Firefox, Google). Σε πολλές ημερίδες, συνέδρια κλπ ήρθαν στην Ελλάδα ομιλητές όπως ο Richard Stallman, ο Max Spevack, ο John “Maddog” Hall και πολλοί άλλοι ανάλογου βεληνεκούς.
- Να επενδύσουν και να μάθουν τεχνολογίες που θα υποστηρίζονται για πάντα όσο υπάρχουν κοινότητες που ενδιαφέρονται για αυτές και δεν εξαρτώνται από τα παιχνίδια στρατηγικής της κάθε εταιρίας.
- Να γνωρίσουν την ελληνική κοινότητα του ΕΛΛΑΚ που είναι υπερδραστήρια και στην οποία συμμετέχουν και πολλοί παλιοί καταξιωμένοι επαγγελματίες που πάντα ψάχνουν για ταλέντα εκτός τυπικών διαδικασιών, αγγελιών, συνεντεύξεων και ΑΣΕΠ...
Συμπερασματικά καλά είναι τα βιογραφικά και τα χαρτιά αλλά η δημιουργία ή η συμμετοχή σε ένα επιτυχημένο γνωστό project ΕΛΛΑΚ αποτελεί το καθοριστικό πλεονέκτημα που λίγοι και εκλεκτοί διαθέτουν.
Και γιατί όχι, αύριο μεθαύριο να προσληφθούν σε μία εταιρεία στο εξωτερικό που υποστηρίζει και αναπτύσσει ΕΛΛΑΚ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χρήσιμο άρθρο!