Tuesday, October 28, 2014

28η ΟκτωβρίουΣτην σημερινή πολύ όμορφη εορτή στο ΤΕΙ μας απεύθυνα ένα χαιρετισμό εκ μέρους του Συλλόγου των Καθηγητών. Οι εθνικές εορτές αποτελούν ιδανική ευκαιρία να ξαναδούμε ορισμένα πράγματα από την αρχή και να επανεξετάσουμε την διαδρομή μας σε σχέση με το παράδειγμα των παππούδων μας. Ο εξαίρετος και αγαπητός από όλους συνάδελφος (σπάνιο για το σινάφι μας) που είχε την κύρια πανηγυρική ομιλία με διόρθωσε αποδίδοντας τη γνωστή φράση του Churchill σε κάποιο άλλο μέλος του Αγγλικού Κοινοβουλίου. Παραθέτω εδώ μέσα στο κείμενο της ομιλίας και επίμαχο ηχητικό ντοκουμέντο, αν κάποιος γνωρίζει επακριβώς την αυθεντικότητα ας μας διαφωτίσει 

Σεβασμιότατε, κύριοι εκπρόσωποι των στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιών, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,


Σας ευχαριστώ θερμά εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικού προσωπικού για την πρόσκληση να απευθύνουμε ένα σύντομο χαιρετισμό για την αυριανή εθνική μας εορτή.  Η 28 Οκτωβρίου αναμφίβολα αποτελεί την πιο λαμπρή σελίδα του σύγχρονου Ελληνισμού. Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να ειπωθούν αλλά η φράση του μεγάλου Σερ Ουνιστόν  Τσόρτσιλ ότι δηλαδή «Κάποτε Λέγαμε οι Έλληνες Πολεμούν σαν Ήρωες, πλέον θα Λέμε ότι οι Ήρωες Πολεμούν σαν Έλληνες»  συνοψίζει απόλυτα την ένδοξη πορεία της Χώρας σε μια από τις σκοτεινότερες  περιόδους της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Ωστόσο θεωρώ ότι θα αδικούσαμε πρωτίστως τους πατεράδες και τους παππούδες μας που έγραψαν τις λαμπρότερες σελίδες της Ιστορίες μας αν αρκεστούμε στην αδιαμφισβήτητη ανδρεία που επέδειξαν και ερμηνεύσουμε απλόικα το έπος του 40.  Είμαστε υποχρεωμένοι να τιμήσουμε την θυσία τους αντιλαμβανόμενοι τους λόγους για τους οποίους κατάφεραν το ακατόρθωτο για μια χώρα του μεγέθους μας και να πορευθούμε με τις ίδιες  ακριβώς αρχές.

Θα μου επιτρέψετε να επικεντρωθώ  στα παρακάτω στοιχεία που καταδεικνύουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι νίκες και οι επιτυχίες των προγόνων μας κάθε άλλο παρά τυχαίες ή συγκυριακές ήταν 

1.  Ο ελληνικός λαός από το υστέρημα του είχε κατασκευάσει άρτια οχυρωματικά έργα τα οποία εν πολλής παρέμειναν απόρθητα καθ΄ όλη τη διάρκεια του πόλεμου και μόνο από την εξάντληση των πυρομαχικών των υπερασπιστών τους κατέστη εφικτή η κατάληψη τους. Αξίζει λοιπόν μια ιδιαίτερη αναφορά στους τότε συναδέλφους μας Μηχανικούς που με ελάχιστο κόστος παρέδωσαν υποδειγματικά έργα τα οποία παραμένουν ακόμα όρθια χωρίς να γέρνουν. ..
2.  Ο Ελληνικός Στρατός ήταν άρτια εκπαιδευμένος και πολύ καλά προετοιμασμένος με συνέχεις ασκήσεις στα βουνά της Χώρας. Επίσης είχε επανεξοπλιστεί με άκρως οικονομικό τρόπο τροποποιώντας παλιότερο εξοπλισμό και αγοράζοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων του  τα απολύτως απαραίτητα οπλικά συστήματα.  Τα αποτελέσματα αυτής της προετοιμασίας έγιναν αισθητά με οδυνηρό τρόπο στους εχθρούς μας.
3.  Ο Ελληνικός Λαός υπήρξε καθολικά ταγμένος στο δικαίο αγώνα, αποδεικνύοντας ότι τις λίγες φορές που ομοψυχεί μπορεί να μεγαλουργήσει.
4.  Η Ελλάδα και οι Έλληνες δε λύγισαν σε καμία στιγμή του Πόλεμου. Πότε δε σταμάτησαν να μάχονται, ποτέ δεν εγκατέλειψαν.  Ακόμα και όταν η πανίσχυρη ναζιστική Γερμανία μας κήρυξε το πόλεμο αντισταθήκαμε γενναία. Ο Ελληνικός Λαός συνέχισε να μάχεται σε κάθε σημείο, σε κάθε πιθαμή του ελληνικού εδάφους, υπερασπίστηκε την Κρήτη καταστρέφοντας τα επίλεκτα τάγματα Αλεξιπτωτιστών του Χίτλερ τα οποία και δεν ξαναχρησιμοποιήθηκαν μέχρι το τέλος του πολέμου ποτέ, κερδίζοντας για άλλη μια φορά το παγκόσμιο θαυμασμό.  Δεν λύγισε όμως ούτε μετά την κατάληψη της Κρήτης καθώς μονάδες του Ελληνικού Στρατού πολέμησαν ηρωικά και στην Μέση Ανατολή.  Φυσικά και καθ’ολη την διάρκεια της κατοχής το ελληνικό ανταρτικό ήταν από τα αποτελεσματικότερα στο κόσμο. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί κορυφαία πράξη αντίστασης από τον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ προκαλώντας τεράστια προβλήματα στον ανεφοδιασμό του Ρομέλ. Η επιχείρηση αυτή σε συνδυασμό με την μάχη της Κρήτης ήταν ιδιαίτερα σημαντικές όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά στην συνολική έκβαση του πόλεμου αφού η Επιχείρηση Ερμής για την κατάληψη της Κρήτης καθυστέρησε σημαντικά την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα αφήνοντας τα χιτλερικά στρατεύματα εκτιθέμενα στον βαρύ Ρωσικό χειμώνα.

Από την άλλη πλευρά δε θα πρέπει να παραβλέψουμε ορισμένα βασικά στοιχεία τα οποία όπως και τότε έτσι και τώρα παραμένουν δυνητικές απειλές για τον Ελληνισμό.
1.  Η Ελλάδα παρά την άψογη ουδετερότητα της δέχθηκε ύπουλη επίθεση, γεγονός που αποδεικνύει με το καλύτερο τρόπο την ρήση του μεγάλου Ελευθερίου Βενιζέλου ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν εχθροί ή φίλοι παρά μόνο συμφέροντα.
2.  Η Ελλάδα επίσης δεν υπήρξε ποτέ στο στρατηγικό σχεδιασμό του Χίτλερ, αλλά βρέθηκε στην δύνη του πολέμου όταν ένας άλλος ημιπαρανοϊκός δικτάτορας αποφάσισε να κάνει επίδειξη δύναμης.  Με άλλα λόγια είναι απαραίτητη η έγκυρη προετοιμασία γιατί δυστυχώς η τυχαιότητα ειδικότερα στο σύγχρονο κόσμο μπορεί να μας ξαναφέρει στο  επίκεντρο άλλων σφοδρών συγκρούσεων χωρίς να το θέλουμε ή να το επιζητούμε.
3.  Οι ηρωικές προσπάθειες του Λαού μας εκτιμήθηκαν και αναγνωρίστηκαν από εχθρούς και φίλους κερδίζοντας το σεβασμό και την αναγνώριση τους. Όμως ακόμα και οι Σύμμαχοι μας κάνουν λάθη όπως στην Μάχη της Κρήτης ή στην Εκστρατεία της απελευθέρωσης των Βαλκανίων που δεν επέτρεψαν να γίνει πολύ νωρίτερα. Για αυτό το λόγο πρέπει πάντα να συνεχίσουμε να κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας και να μην εξαρτόμαστε από τρίτους.


Κλείνοντας θα ήθελα να συνοψίσω σε δύο σημεία το μεγαλείο του έπους του 40.  Πρώτα από όλα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είμαστε μοναδική χώρα που γιορτάζει την έναρξη και όχι την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου και έχουμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε αυτό διοτί η Ελλάδα απέκρουσε τις δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας και της Ναζιστικής Γερμανίας για 216 μέρες ενώ για την κατάληψη της Γαλλίας ο Άξονας χρειάστηκε 45 ημέρες, παρά την εκεί παρουσία ισχυρών Αγγλικών δυνάμεων, του Βελγίου 18 ημέρες, της Ολλανδίας 5 ημέρες, ενώ η Δανία υπέκυψε σε 12 ώρες και η Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Αλβανία προσχώρησαν ή παραδόθηκαν αμαχητί.  Η θυσία των Ηρώων του 40 αποδεικνύει καλύτερα από οτιδήποτε τον Μπέρτολτ Μπρέχτ στο ότι  «χαμένες είναι μόνο οι μάχες που δεν δίνονται».

Τέλος  δε θα ήταν σωστό να παραλείψουμε να τονίσουμε την αντοχή και επιμονή όλου του Ελληνικού Λαού στα χρόνια της Κατοχής από τους ναζιστές που δε λύγισε ούτε στιγμή εκτός από ελάχιστες κατάπτυστες εξαιρέσεις. Η αντίσταση και η πίστη στην Ελευθερία επιβεβαιώνει τη ρήση του ιστορικού και θεολόγου Thomas Fuller ότι όπως και τότε έτσι και τώρα «το βαθύτερο σκοτάδι είναι ακριβώς πριν την Αυγή».


Ζήτω η 28η Οκτωβρίου. Ζήτω οι αγωνιστές της αντίστασης και της λευτεριάς!

No comments:

Post a Comment

Blast from the Past IV: Check MATE